Hoe gietijzeren kookgerei schoon te maken
Het reinigen en kruiden van gietijzer kan lastig zijn. Er bestaat een algemene misvatting dat gietijzer delicaat is en gemakkelijk te bederven. De werkelijkheid kan niet verder van de waarheid zijn. Al eeuwenlang wordt er met gietijzer gekookt. Door zijn duurzaamheid en bruikbaarheid is het een basisproduct geworden in keukens over de hele wereld, van de traditionele Aziatische kookcultuur tot steakhouses in New York. Zodra u deze eenvoudige stappen voor het schoonmaken van uw gietijzeren koekenpan of gietijzeren pot heeft geleerd, bent u klaar om elk gerecht en elke rommel aan te pakken!
Vijf eenvoudige stappen om gietijzer schoon te maken
Veeg het af: Zodra uw pan/pot is afgekoeld en een temperatuur heeft bereikt die u kunt aanraken, veegt u de binnenkant af om eventuele olie- of voedselresten te verwijderen. Als u het gietijzer schoonmaakt terwijl het nog warm is, bespaart u tijd en moeite bij het schoonmaken van de pan en voorkomt u dat voedsel blijft plakken. Als je ze kunt schoonmaken door ze simpelweg af te vegen, stop dan daar. Een kleine hoeveelheid olie hebben na het reinigen is geen probleem. In feite is het voorkomen dat de pan/pot/bord uitdroogt een belangrijk onderdeel van langdurig onderhoud. Het teveel reinigen van uw gietijzeren pan is niet nodig en beschadigt alleen maar de olie. Voor veel gerechten zal dit de enige noodzakelijke reinigingsstap zijn. Als u het gekookte voedsel niet kunt schoonmaken of als uw gerecht een bijzonder sterke smaak heeft,
maak het dan schoon:Na de voorreiniging wassen met warm water en milde afwasmiddel. Als uw gerecht een agressievere reiniging nodig heeft, gebruik dan grof zout of een plastic schrobborstel om vastzittend voedsel te verwijderen voordat u het afwast. Het is belangrijk om niets te agressief te gebruiken, zoals staaldraad, sponzen of andere schurende schoonmaakmiddelen, omdat deze je specerijen wegspoelen. Voor bijzonder moeilijk schoon te maken voedsel vult u de pan/pot voor de helft met water en verwarmt u deze op het fornuis. Naarmate het water warmer wordt, moeten de kleverige voedselresten zachter worden en gemakkelijker te verwijderen zijn. Nadat je het water bijna hebt laten koken, giet je het uit de pan en veeg je de binnenkant af met een doek om eventuele voedselresten te verwijderen.
Droog het: Het is belangrijk om uw gietijzeren pan/pot/bord onmiddellijk na het schoonmaken af te spoelen en te drogen.Wij raden u aan een pluisvrije doek te gebruiken. Laat gietijzer NOOIT aan de lucht drogen, omdat hierdoor roest kan ontstaan. Dit is vooral belangrijk als je net zeep hebt gebruikt. Het opnieuw bevochtigen van het vat met olie zal cruciaal zijn in de volgende stap.
Opwarmen : Zet uw schone gietijzeren pan 5-10 minuten op laag vuur. Hierdoor wordt al het extra vocht dat erop achterblijft verwijderd nadat je het met een handdoek hebt afgeveegd. Dit draagt verder bij aan het openen van de poriën van het metaal. Haal de pan/pot/bord van het vuur, nadat al het water is verdampt, giet een halve theelepel olie in de binnenkant van de pan en verdeel dit met een doek over het oppervlak. Druivenpitolie, koolzaadolie, plantaardige olie of andere plantaardige oliën zullen uitstekend werk leveren.Zorg ervoor dat u overtollige olie verwijdert door het oppervlak vrijwel droog te laten nadat u het met een aparte doek hebt afgeveegd.
Bewaar het zorgvuldig: Bewaar uw gietijzeren kookgerei op een koele, donkere, droge plaats of op het fornuis voor regelmatig gebruik. Als u meerdere gietijzeren pannen heeft, vermijd dan dat u ze gedurende langere tijd op elkaar stapelt, omdat dit de kruiden kan beschadigen. We raden je ook aan om ze trots aan je keukenmuur te hangen!
Dingen die je nooit moet doen bij het schoonmaken van een Hosse gietijzeren pan
U gebruikt een schurende reinigingsmethode, zoals een stalen spons: hierdoor wordt het oliën verminderd of geëlimineerd.
Je gietijzeren pan/pot/bord in de gootsteen laten weken: Dit zal uiteindelijk leiden tot roestig kookgerei.
Je zet je vaat in de vaatwasser: Ook hier zal overmatige blootstelling aan vocht roest veroorzaken. Bovendien verwijdert de vaatwasser het vet waar je zo lang aan hebt gewerkt.
Hoe schoon is te schoon?
Veel nieuwe gietijzeren gebruikers hebben de neiging hun gietijzeren kookgerei net zo schoon te maken als hun andere niet-ijzeren kookgerei en serveergerei. Hoewel het belangrijk is om gekookt voedsel en ongewenste sterke aroma's op te ruimen, kan het te vaak reinigen van gietijzer het oppervlak uitdrogen of de olie verwijderen. Olie is de coating die uw pan/pot/bord beschermt en antiaanbaklaag maakt. Door op agressieve wijze vuil van de bodem te verwijderen, kunt u uw beschermende smaak verwijderen. Bovendien is ijzer een poreus materiaal. Net als andere poreuze materialen zoals hout wil je een gezonde hoeveelheid vocht behouden, in dit geval uit olie.
Mag ik zeep gebruiken om gietijzer schoon te maken?
Er is misschien geen meer controversiële vraag onder liefhebbers van gietijzer dan die van het wassen van gietijzer met zeep. Hoewel velen zullen zeggen dat het nooit een goed idee is om zeep op een gietijzeren pan te gebruiken, is dit in werkelijkheid niet het geval. Hoewel zeep vaak niet nodig is om een pan schoon te maken als een simpele veeg voldoende is, is het gebruik van een kleine hoeveelheid afwasmiddel volkomen acceptabel.
De mythe om geen zeep met gietijzer te gebruiken komt voort uit een verkeerd begrip van oliën/kruiden. Hoewel zeep je kookgerei ontvet en je de pan, pot of bord opnieuw moet oliën voordat je het opbergt, worden de kruiden er niet door verwijderd.
Wat is oliën/kruiden?
‘Smeden’ is de term die iedereen associeert met gietijzer. Er bestaan veel mythen rond het woord, evenals misverstanden over wat de term precies betekent. Simpel gezegd zijn gietijzeren kruiden gepolymeriseerde oliën die door hitte worden gedroogd en verhard en die een dunne beschermende laag op uw gietijzeren kookgerei vormen. Deze laag beschermt de pan, pot of bord tegen roest en vormt een natuurlijke, niet-giftige barrière tussen de pan, pot of bord en je eten. Omdat gietijzer poreus van aard is, vult de olie de poriën voordat deze tijdens de polymerisatie stolt, waardoor uw Hosse-kookgerei een glasglad oppervlak krijgt.
Kruiden is iets dat in de loop van de tijd wordt opgebouwd en geperfectioneerd door gezamenlijk gebruik en koken.Elke keer dat u uw koekenpan, pan of bakplaat opwarmt om een biefstuk en wat groenten dicht te schroeien of maïsbrood te bakken, draagt u bij aan het op smaak brengen van uw gietijzer.
Als u per ongeluk uw kruiden verwijdert met ingemaakt voedsel of als u een volledige extra laag kruiden aan het oppervlak wilt toevoegen, bekijk dan onze gids voor het kruiden van uw gietijzer.
Hoe roest uit gietijzer te verwijderen
Bij blootstelling aan lucht of vocht roest ijzer op natuurlijke wijze. Deze verbinding, ook wel ijzeroxide genoemd, is het resultaat van oxidatie die optreedt wanneer ijzer in contact komt met zuurstof. Dit is een natuurlijke reactie die we bij kookgerei altijd willen vermijden. De beste preventiemethoden zijn het volgen van de hierboven beschreven reinigingsstappen. Door een sterke laag gepolymeriseerde kruiden en een lichte oliebasis aan te brengen, wordt roest in bijna alle gevallen voorkomen.
Als u roest op uw pan/pot/bord constateert als gevolg van waterdruppels, beschadigde kruiden of een nachtje in de gootsteen staan, probeer dit dan eerst te verwijderen met een geoliede doek. Als de roest groter blijkt te zijn en niet met deze methode kan worden verwijderd, is dit het moment om een schuurspons of draad te gebruiken. Andere effectieve methoden zijn wrijven met grof tafelzout en plantaardige olie met behulp van een gehalveerde aardappel. Nadat u de roest heeft verwijderd en de pan heeft gewassen, volgt u onze instructies voor het opnieuw op smaak brengen van gietijzer.
De beste methoden voor het opslaan van gietijzer
Wanneer u klaar bent met het schoonmaken of kruiden van uw gietijzeren pan, moet u nadenken over waar en hoe u deze opbergt. De beste plaats om uw Hosse pan, pot of kookplaat op te bergen is direct op het fornuis, klaar voor gebruik de volgende dag. Voor degenen die hun vaat liever uit de buurt houden, moeten plaatsen met veel vocht, zoals in de buurt van een gootsteen of vaatwasser, worden vermeden. Meestal is de beste plaats een gesloten kast of kast. Vermijd de gewoonte om uw pannen op elkaar te stapelen, omdat dit de kruiden kan beschadigen. Een andere geweldige manier om uw gietijzeren pan op te bergen, is door hem onder een kast of aan de muur te hangen, zodat het unieke Hosse-ontwerp goed tot zijn recht komt.