Instructies voor het invetten van gietijzeren kookgerei
Kruiden is het geheim om gietijzer van nature duurzaam en niet-plakkerig te maken. Dit is nodig omdat het een barrière creëert tussen uw Hosse-kookgerei en elk contact met zuurstof of water waardoor de pan, pot of plaat zou gaan roesten. Tegelijkertijd fungeert de smaakmaker als een glad antiaanbakoppervlak om te voorkomen dat voedsel blijft plakken. Gietijzeren kookgerei is van nature poreus. Dit is uiterst belangrijk omdat de poriën ervoor zorgen dat de olie eraan blijft plakken tijdens het kruidenproces.
Elke keer dat u maaltijden kookt die oliën en vetten bevatten (zoals gebakken groenten, spek en eieren, maïsbrood of karbonades), zullen de kruiden zich blijven ophopen. Deze kruidenmethode is de meest gebruikte manier om gietijzeren kookgerei op smaak te brengen. Voordat u uw Hosse pan/pot/bord gaat gebruiken voor het bereiden van gerechten die zuur voedsel bevatten, zoals tomaten, citroenen en witte wijn, moet u ervoor zorgen dat u een flinke laag kruiden heeft opgebouwd.
Een stapsgewijze handleiding voor smeden
Als u tijdens het gebruik van uw Hosse-pot het nodig vindt om een laagje kruiden toe te voegen of de pot volledig opnieuw op smaak te brengen, volg dan deze handleiding voor het beste resultaat.
Wat je nodig hebt om aan de slag te gaan:
- Druivenpitolie (of gelijkwaardig);
- Sterke papieren handdoeken;
- Oven.
Hosse gietijzeren kruiden-/polijstinstructies
1. Verwarm je oven voor op 230°C
2. Schrob de pan grondig om voedselresten te verwijderen, zoals u dat na het koken zou doen. Als u het moeilijk vindt om schoon te maken, gebruik dan een schuurspons voor de vuilere plekken.
3. Droog goed af met een schone theedoek.
4. Giet ongeveer een halve theelepel olie in de kom en verdeel het met een doek over het binnenoppervlak, de lippen en het handvat. Draai het om en pas hetzelfde proces toe op de ruwe buitenkant.
5. Veeg de binnen- en buitenkant van de pan/pot/bord af met schoon keukenpapier tot deze bijna droog en mat is. Het is belangrijk om de pan af te vegen tot het punt waarop het lijkt alsof er geen olie meer op het oppervlak zit, vooral niet aan de binnenkant. Als u er niet in slaagt voldoende olie te verwijderen, ziet de pan/pot/bord er vlekkerig uit en moet deze grondig worden schoongemaakt.
6. Plaats het gerecht voorzichtig ondersteboven in de voorverwarmde oven en zorg ervoor dat u het oppervlak niet beschadigt als u het op het rooster plaatst.
7. Droog het gedurende 60 minuten.
8. Zet de oven uit, maar laat de pan/pot/bord nog 30 minuten in de oven staan om het uitharden te voltooien.
9. Verwijder en herhaal indien nodig nog 2-3 keer.
Let op : Mocht u door het gebruik van te veel olie vlekken op de pan krijgen, hoeft u zich geen zorgen te maken; uw Hosse pan, pan of kookplaat bereidt nog steeds mooie en heerlijke gerechten.