Gebakken lookbrood
10 mrt.

0 Opmerking(en)
104 Gezien
Gebakken lookbrood
Wanneer je een sneetje van dit brood afbreekt, word je begroet met stukjes geroosterde knoflook die in het luchtige deeg zijn genesteld. Het past goed bij pasta of als zelfstandig voorgerecht.
Voorbereidingstijd: 2 uur
Voorbereidingstijd: 40-45 minuten
Portions:
8
Koken met: Gietijzeren pot Hosse
Ingrediënten:
Knoflook:
- 1 kop knoflook, gepeld;
- ¼ theelepel zout;
- 1 theelepel olijfolie.
Brood:
- 2¼ theelepel oplosbare of droge gist;
- 2 eetlepels suiker;
- 1½ kopjes water, lauw;
- 2 theelepels zout;
- 1 kop knoflook, geroosterd;
- 4 kopjes broodmeel;
- 1 eetlepel olijfolie.
Methode van voorbereiden:
- Zet de oven op 200°C. Wikkel de knoflook in aluminiumfolie en bak gedurende 30 minuten.
- Meng de gist, de suiker en het water en laat 5 minuten staan. Voeg de geroosterde knoflook en het zout toe aan het watermengsel. Roer met een houten lepel langzaam de bloem erdoor totdat de bloem volledig is opgenomen. Het deeg zal nat en plakkerig zijn.
- Doe het deeg in een met olie ingevette kom en bestrijk het met een eetlepel olijfolie. Dek af met plasticfolie en plaats op een warme plaats om te rijzen, 1 uur.
- Leg het deeg op een met bloem bestoven oppervlak en vorm het tot een rechthoek. Neem twee hoeken van het deeg en vouw de rechthoek dubbel. Herhaal 3 keer.
- Vorm het deeg tot een bal en plaats het in een goed met bloem bestoven middelgrote mengkom. Laat 30 minuten rijzen.
- Terwijl het deeg aan het rijzen is, verwarm je de oven voor op 230°C met de gietijzeren pan (en deksel) erin.
- Zodra het deeg is gerezen, verwijdert u de hete gietijzeren Hosse-pot en plaatst u het deeg er voorzichtig in. Maak met een scherp mes snel en voorzichtig een snede van 0,5 cm diep in de bovenkant van het deeg. Dek af met het voorverwarmde deksel en bak gedurende 30 minuten.
- Ontdek en bak nog eens 10-15 minuten.
- Laat het brood 20 minuten afkoelen op een rooster voordat u het gaat snijden.