Gestoofd varkensgebraad met rode wijn en groenten

Weinig dingen verwarmen de ziel deze tijd van het jaar als een langzaam bereide maaltijd. Wanneer het vlees in gietijzer wordt gekookt, blijft het vocht en de smaak lang behouden, waardoor het zo mals wordt dat het snijdt als boter. In dit recept kook je een mengsel van kruiden, bouillon, rode wijn en specerijen voor een saus om je vingers bij af te likken.

 

Voorbereidingstijd::
30 minuten

 

Voorbereidingstijd:  3 uur en 45 minuten

 

 

Porties:
6

 

Koken met: Gietijzeren pot Hosse

 

 

Ingrediënten:

  • 220 g dik gesneden spek, in blokjes;
  • 2 theelepels zout;
  • 2 eetlepels zwarte peper;
  • 2 eetlepels rode peper;
  • 2 eetlepels bruine suiker;
  • 2 kg gebraden biefstuk;
  • 1 grote ui, in plakjes gesneden;
  • 1 kop knoflook, gepeld;
  • 4 grote sjalotten, gehakt;
  • ¼ kopje runderbouillon;
  • 4 takjes verse tijm;
  • 2 takjes verse rozemarijn;
  • 2 kopjes Cabernet Sauvignon, verdeeld;
  • 2 laurierblaadjes;
  • 1 rode ui, in kleine stukjes gesneden (ongeveer 2,5 cm);
  • 1 kilo wortels, geschild en in kleine stukjes gesneden (ongeveer 2,5 cm);
  • 1 kilogram rapen, geschild en in kleine stukjes gesneden (ongeveer 2,5 cm).

 

Methode van voorbereiden:


  1. Verwarm de oven voor op 180°C met een rooster in het midden.
  2. Verwarm uw Hosse-pot gedurende 3-5 minuten op middelhoog vuur. Voeg het spek toe en kook tot het knapperig is, 10-12 minuten.
  3. Leg het spek op een met keukenpapier bekleed bord en bewaar 2 eetlepels spekvet in de pan.
  4. Terwijl het spek kookt, meng je het zout, de peper, de paprikapoeder en de bruine suiker. Wrijf het braadstuk aan alle kanten in met het kruidenmengsel. Schroei het braadstuk tot het bruin is, ongeveer 3-5 minuten per kant.
  5. Verwijder het vlees en zet opzij. Zet het vuur laag tot medium.
  6. Verdeel de ui, knoflook en sjalotten over de bodem van de gietijzeren pot. Rundvleesbouillon wordt gegoten. Gebruik een houten lepel om de gebruinde stukjes van het oppervlak van de schaal te scheiden. Roer het spek erdoor en leg het vlees op de uien.
  7. Voeg 1½ kopje wijn en de laurierblaadjes toe en breng aan de kook. Zet het vuur lager en kook onafgedekt gedurende 10 minuten. Dek af met een deksel en zet 1 uur in de oven.
  8. Draai het vlees om en laat het 30 minuten staan. Voeg indien nodig ¼ kopje wijn per keer toe.
  9. Draai het aangebraden vlees nog een keer om en laat nog eens 30 minuten koken.
  10. Verwijder het braadstuk en voeg de rapen, wortels en rode ui toe. Doe het braadstuk terug in de schaal, dek af en laat het nog eens 30-45 minuten in de oven staan.
  11. Breng het vlees over naar een schaal. Verwijder de laurierblaadjes en de kruidentakjes. Breng het kookvocht op smaak met peper en zout en giet wat over het braadstuk.
  12. Snijd het braadstuk in stukken of snijd het in porties en serveer met de groenten.