Pannenkoeken met sinaasappelboter en cognac

Vul deze pannenkoeken met romige, zelfgemaakte sinaasappelboter en besprenkel ze met vlammende cognac om indruk te maken op je tafelgasten.

 

Voorbereidingstijd:
10 minuten

 

Voorbereidingstijd:
30 minuten

 

 

Porties:
7-8

 

Koken met:
Gietijzeren pan Hosse

 

 

Ingrediënten:

 

Voor de sinaasappelolie:

  • 5 eetlepels ongezouten boter, verzacht;
  • 5 eetlepels suiker, verdeeld;
  • 2 eetlepels sinaasappelschil;
  • 2 eetlepels sinaasappelsap;
  • ¼ kopje likeur;
  • 2 eetlepels cognac.

 

 

Voor de pannenkoeken:

  • 2 grote eieren;
  • 1 kopje volle melk;
  • ⅔ kopje bloem voor alle doeleinden;
  • 4 eetlepels gesmolten boter, verdeeld;
  • 1 eetlepel suiker;
  • ½ theelepel zout.

 

Methode van voorbereiden:


 

Pannekoeken:

  1. Klop het ei, de melk, de bloem, 2 eetlepels gesmolten boter,
  2. suiker en zout tot een gladde massa.
  3. Verhit een gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur gedurende 5 minuten.
  4. Vet de pan in met olie. Giet voldoende mengsel,
  5. om de bodem van de pan te bedekken, ongeveer ⅓ kopje.
  6. Draai de pan rond zodat de bodem bedekt is met het mengsel.
  7. Kook 1-2 minuten en draai om. Laat nog 1 minuut koken en doe het op een bord
  8. snijplank.

 

De sinaasappelboter en portie:

Meng de ingrediënten om de sinaasappelolie te verkrijgen: 4 eetlepels suiker, de sinaasappelschillen en het sinaasappelsap.

Verwarm de oven voor het bakken. Plaats een theelepel sinaasappelboter in het midden van de pannenkoek. Vouw het dubbel en dan nog een keer dubbel. Herhaal met de overige pannenkoeken.

Doe de pannenkoeken terug in de pan en bestrooi met de resterende eetlepel suiker. Bak tot de suiker begint te karameliseren en haal het dan uit de oven.

Verwarm de cognac en de likeur in een kleine pan op een zeer laag vuur gedurende 1-2 minuten en haal dan van het vuur.

Steek het sausmengsel voorzichtig aan met een aansteker met een lange steel en giet het mengsel over de pannenkoeken in de pan. Laat de vlam volledig uitbranden. Serveer nadat de vlam uitgaat.