Stoofpotje met kip, champignons en wilde rijst

Geïnspireerd door de klassieke ovenschotel met kip en wilde rijst, presenteren wij deze
een smaakvolle stoofpot die in elk seizoen een stevige, bevredigende maaltijd is.

 

 

Voorbereidingstijd:  25-30 minuten

 

Voorbereidingstijd:  45 minuten

 

 

Porties: 6

 

Koken met: Gietijzeren pot Hosse

 

 

Ingrediënten:

  • 3 eetlepels extra vergine olijfolie;
  • 1 stuk ham (50 g) of 2 plakjes spek, fijngehakt;
  • 6 kippendijen zonder vel en bot, in stukjes gesneden;
  • koosjer zout en versgemalen zwarte peper;
  • 4 kopjes champignons, in vieren;
  • ¼ kopje witte wijnazijn;
  • 1 wortel, fijngehakt;
  • 1 middelgrote ui, fijngehakt;
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt;
  • 1 laurierblad;
  • 3 eetlepels gezouten boter;
  • ¼ kopje bloem voor alle doeleinden;
  • 1 kopje volle of magere melk;
  • 2 ½ kopjes kippenbouillon;
  • ½ theelepel vers geraspte nootmuskaat;
  • ½ theelepel droge mosterd;
  • 120 g wilde rijst, gekookt volgens de instructies op de verpakking;
  • 2 eetlepels gehakte verse platte peterselie.
  •  

Methode van voorbereiden:


  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Verhit geleidelijk 1 eetlepel boter in de Hosse gietijzeren koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ham toe en kook, af en toe roerend, tot hij bruin is, ongeveer 6 minuten. Breng het over naar een bord met een schuimspaan.
  3. Voeg 1 eetlepel olie toe aan de pot. Breng de kip op smaak met zout en peper. Werk in 2 batches en schroei de kip tot hij aan beide kanten bruin is, ongeveer 6 minuten per batch. Doe de kip met de ham op het bord.
  4. Voeg de resterende 1 eetlepel boter en de champignons toe aan de pan en kook, af en toe roerend, tot ze zacht zijn, ongeveer 4 minuten. Doe het geheel op het bord met de kip en de ham. Voeg de blusazijn toe en kook tot de helft is ingekookt. Schraap eventuele gebruinde stukjes van de bodem van de pan met een houten lepel. Roer de wortel, ui, knoflook en laurier erdoor en kook, af en toe roerend, tot de ui zacht wordt, ongeveer 6 minuten. Haal van het vuur en doe de ham, kip, champignons en de sappen op het bord terug in de pan.
  5. Smelt de boter in een middelgrote koekenpan op middelhoog vuur tot het bubbelt. Voeg de bloem toe en roer continu gedurende 1 minuut. Klop de melk erdoor en roer regelmatig tot de saus dikker wordt, ongeveer 4 minuten. Klop de bouillon, nootmuskaat en mosterd erdoor en kook tot de saus weer is ingedikt. Breng op smaak met zout en peper.
  6. Giet de saus over het kipmengsel. Roer om te combineren. Dek de gietijzeren pan af en braad tot de kip heel zacht is, ongeveer 45 minuten. Serveer het gerecht door de stoofpot over de rijst te scheppen en te bestrooien met peterselie.